Hvordan inngå gyldig avtale om boligkjøp?

I denne artikkelen vil vi forklare deg hvordan du inngår en gyldig avtale om boligkjøp. Dette vil si hva som skal til før avtalen er bindende. Først vil vi forklare følgene av at en avtale er bindende, deretter vi vi forklare hvordan en bindende avtale om et boligkjøp kommer til. Det er relativt lite som […]

Bilde

ENKELT: I utgangspunktet er det ganske enkelt å lage en kontrakt om boligkjøp.

Sist oppdatert: 10. januar 2024

I denne artikkelen vil vi forklare deg hvordan du inngår en gyldig avtale om boligkjøp. Dette vil si hva som skal til før avtalen er bindende. Først vil vi forklare følgene av at en avtale er bindende, deretter vi vi forklare hvordan en bindende avtale om et boligkjøp kommer til. Det er relativt lite som skal til.

Følgene av en bindende avtale

Følgene av en bindende avtale er mange. Den mest alvorlige er selvfølgelig at selger er tvunget til å gi fra seg boligen og at kjøper er tvunget til å betale kjøpesummen. Dette vil selvfølgelig være en alvorlig følge for både kjøper og selger.

Oppfyller ikke kjøper eller selger sin del av avtalen er følgen at vedkommende kan bli tvunget til å gjøre det via rettsystemet. Selger kan rett og slett bli båret ut av huset, mens kjøper kan bli tvunget til å betale pengene. I tillegg til dette vil begge parter i mange tilfeller også betale erstatning som følge av kontraktsbruddet, enten dette er merkostnader for den andre part, forsinkelsesrenter og lignende.

Når er avtale om boligkjøp bindende?

En avtale om boligkjøp skiller seg egentlig ikke fra noen andre avtaler. Dette betyr at reglene for avtalebinding generelt også gjør seg gjeldende for boligkjøp. Dette betyr at reglene om tilbud og aksept er gjeldende.

Så hva er så disse reglene? Systemet om tilbud og aksept er egentlig ganske enkelt. Det eneste som gjelder er at begge parter har gitt motsatt part grunn til å tro at han eller hun ønsker å binde seg til avtalen.

Imidlertid er reglene litt spesielle ved boligkjøp, og sannsynligvis vil en nok kreve en kontrakt i de fleste tilfeller. Grunnen til dette er at det er uvanlig å avtale en bolighandel uten å inngå en kontrakt.

På den annen side vil du nok i de aller fleste tilfeller være bundet av avtalen dersom du har budt på et hus og dette budet har blitt godkjent. Godkjenner selger dette budet vil også selger være bundet av tilbudet.

Det er egentlig veldig vanskelig å si helt konkret når en avtale om boligkjøp er bindende. Men det som i hvert fall kan sies er at det gjelder å være veldig forsiktig når du ser på et hus. Ikke gi et bud, skriv under kontrakt eller lignende før du er 100 % sikker på at du vil ha dette huset.

Få hjelp av advokat

Dersom du mener du har blitt fanget i en avtale om en bolig som du ønsker å komme deg ut av vil det i mange tilfeller lønne seg å benytte seg av en advokat. Grunnen til dette er at det er snakk om så ekstremt store summer, slik at en advokat vil være en liten investering i forhold til hva du vil spare.

Det er mange måter å finne en god advokat på. En nettside som har en god matchingtjeneste for advokater er blant annet Forbrukertorget. Her kan du sende inn en henvendelse og få tilbud fra flere advokater som er eksperter på område. Hvis ikke kan du også lete litt rundt på nett. Husk at ikke alle advokater er eksperter på boliger. Kun enkelte fokusererer på boligsalg, og du burde prioritere å velge en som gjør dette.

Huskeregler ved boligkjøp

Det viktigste du må vite i forhold til et boligkjøp er egentlig at du må være obs på å ikke binde deg uten vilje. Dette skal egentlig en del til ved et boligkjøp, da selger ikke kan lure deg til å binde deg i de fleste tilfeller.

Vær uansett obs på denne potensielle fellen. Konsulter fagfolk og eksperter på området før du bestemmer deg for å inngå en handel du kanskje kan angre på. Husk at det oppstår mange tvister om boligkjøp, så det er mange som ikke er fornøyd.

Alt i alt håper vi konflikten løser seg hvis du har havnet i en avtale du vil ut av. I mange tilfeller kan det også være en mulighet å trekke deg fra avtalen mot å betale en liten erstatning til motparten, dersom motparten godtar dette. Dette synes faktisk å være en ganske vanlig utvei.

Send inn en forespørsel

Finn flinke advokater som passer til dine behov. Du får flere tilbud og kan velge det som passer deg best.

Start her