Hvordan selge bolig uten å få krav mot seg i etterkant

Noen av dere sitter kanskje der med en kaffekopp i hånden, blafrer nervøst med salgsprospektet og lurer på hvordan man i all verden kan selge bolig uten å få krav mot seg i etterkant. Svaret er riktig planlegging og gode prosesser. Tenk på boligsalget ditt som en stor fest. Det er gøy mens festen står […]

Bilde

Jo større huset er jo større er sjansene for skjulte feil og mangler.

Sist oppdatert: 10. januar 2024

Noen av dere sitter kanskje der med en kaffekopp i hånden, blafrer nervøst med salgsprospektet og lurer på hvordan man i all verden kan selge bolig uten å få krav mot seg i etterkant. Svaret er riktig planlegging og gode prosesser.

Tenk på boligsalget ditt som en stor fest. Det er gøy mens festen står på. Men hvis du ikke planlegger godt og rydder opp ordentlig etterpå, kan du sitte igjen med en skikkelig hodepine (og kanskje en naboklage eller to). Det samme gjelder for boligsalg. Hvis du ikke håndterer salget på riktig måte, ender du opp med juridiske krav som dukker opp som uvelkomne gjester lenge etter at “festen” er over.

Vel, ta en stor slurk av kaffen og slapp av. Vi er her for å hjelpe deg med å unngå reklamasjonskrav og konflikter som kan oppstå i forbindelse med boligsalg.

Slik selger du bolig uten å få krav i etterkant

Det har kommet ganske strenge krav til dokumentasjon om boligens tilstand som gjør at flere boligselgere blir litt nervøse – særlig om du har et eldre hus. Boligen kan nemlig ikke selges som den er, ifølge den nye avhendingsloven. For dere som ikke har tatt et dypdykk i lovbøkene nylig, er Avhendingsloven en lov som regulerer kjøp og salg av fast eiendom.

– De nye endringene er noe vi alle må ta stilling til når vi i fremtiden skal kjøpe eller selge. I stor grad betyr endringene at salg blir tryggere, men det innebærer også merarbeid for selger, sier Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart.no, i en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med endringene i avhendingsloven.

Den nye loven gir kjøpere sterkere rettigheter, noe som betyr at selgere må være ekstra påpasselige med å gi korrekt og fullstendig informasjon om boligen. Dette gjør du ved å få utarbeidet en grundig tilstandsrapport, samt skrive egenerklæring etter beste evne. 

Hvis du vil selge boligen uten å få krav mot deg i ettertid, bør du være så grundig som mulig. Kjøper kan nemlig ikke kreve reklamasjon for det du har opplyst om. Samtidig skal boligens alder tas hensyn til. Kjøper kan altså ikke klage på forhold som man burde kunne forvente med hensyn til byggeåret.

– Dette gir en trygghet for selgere om at boligen de skal selge er godt dokumentert, og det gir kjøpere en trygghet om at de får grundig beskrivelse av det de skal kjøpe, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne, i en pressemelding. Den nye loven kan på den måten redusere sannsynligheten for konflikter og reklamasjonskrav i etterkant av salget.

Har du brukt ufaglærte håndverkere?

Generelt kan det være mange grunner til å pusse opp boligen før salget, men det er ikke alltid dette blir gjort riktig. Vi skjønner det, noen ganger blir ting gjort på huset uten at du nødvendigvis har fått hjelp av faglærte håndverkere. Kanskje du brettet opp ermene selv, eller kanskje en vennlig nabo hjalp deg. Men når det kommer til boligsalg, kan denne typen udokumentert og ufaglært arbeid skape problemer. Det gjelder spesielt for arbeid på våtrom og elektrisk arbeid.

— Det er viktig å bruke faglærte håndverkere, selv om det kan koste litt mer. Én ting er om du senere skulle få en vannskade eller brannskade, men det er også viktig med tanke på fremtidig boligsalg, sier Finn Christian Hovde-Hagen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Så hva kan du gjøre hvis du allerede har brukt ufaglært håndverker? Det er først og fremst viktig å være ærlig. Hvis du vet at det er utført arbeid på boligen som ikke er dokumentert, bør du opplyse om dette til potensielle kjøpere. Du bør også vurdere å få fagfolk til å ta en ekstra grundig undersøkelse av de aktuelle områdene.

Unngå kostbare og tidkrevende konflikter med eierskifteforsikring

Tilstandsrapporten er utført. Egenerklæringen er utfylt etter beste evne. Du har samlet all dokumentasjon på utført arbeid. Likevel kan du som selger bli holdt ansvarlig for skjulte feil og mangler i opptil fem år. Så hva mer kan du gjøre for å unngå reklamasjonskrav? Jo, du bør inngå eierskifteforsikring. Du kan riktignok fortsatt få krav mot deg i etterkant av boligsalget, men du får likevel god beskyttelse.

Hvis en kjøper oppdager en skjult feil eller mangel og velger å fremme et krav, vil forsikringsselskapet håndtere kravet på dine vegne. De betaler også for eventuelle reparasjoner og utbedringer. Det betyr at du kan unngå direkte konflikt med kjøper. Dessuten slipper du stresset og bekymringene som følger med en potensiell kostbar juridisk tvist.

Tips til å selge bolig uten å få krav mot deg i etterkant

Du har nå fått mange gode tips til hva du bør gjøre i forkant av boligsalget. Vi ønsker å oppsummere dem kort før vi runder av denne lille guiden vår. Her er de viktigste punktene som du bør følge for å unngå konflikter og krav i etterkant av boligsalg:

  • Skaff deg en grundig tilstandsrapport: En tilstandsrapport er ditt beste forsvar mot fremtidige krav. Sørg for at den er utført av en kvalifisert takstmann og gir en fullstendig oversikt over boligens tilstand. Ingen overraskelser her, takk.
  • Vær ærlig og åpen: Det gamle ordtaket “ærlighet varer lengst” gjelder definitivt for boligsalg. Vær åpen om alle kjente feil og mangler ved boligen. Husk at det er bedre å være åpen om sannheten nå enn å møte et juridisk krav senere.
  • Bruk eierskifteforsikring: Eierskifteforsikring kan være en “livredder” for boligselgere. Den dekker ditt ansvar for skjulte feil og mangler, samt gir deg økonomisk trygghet.

Hvis du fortsatt føler deg usikker, kan du be om rådgivning fra eiendomsmegler eller advokat. En eiendomsmegler eller advokat kan hjelpe deg med å forstå dine rettigheter og plikter, samt sikre at du har alt på stell. Lykke til!

Send inn en forespørsel

Finn flinke advokater som passer til dine behov. Du får flere tilbud og kan velge det som passer deg best.

Start her